Friday, May 4, 2012

HARI NI DAPUR BERASAP (AYAM MASAK SERAI)


Dah 2 hari ma ngan abah kat Langkawi.Kalau ikutkan malas je nak masak.Tapi memandangkan Azian aka Zon ada sini hari ni, kenalah masak jugak.Pegi kedai jap cari serai sebab hari ni aku nak masak ayam serai.Resipi ni asalnya ma dapat dari abah masa awal2 perkahwinan.Masa tu abah selalu masuk hutan sebab operasi.Dia dan kawan-kawan suka masak resipi ni.Takkan nak harapkan makanan dlm tin jekan? Sampai sekarang terutamanya bila puasa, menu ni wajib ada.Barulah ada selera, tambah-tambah lagi time sahur.Mata yang tertutup pun automatik akan terbuka.Hehe

Jadi beginilah resipinya ...

5-6 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
segenggam cili padi (lagi pedas lagi best)
sekeping asam keping
300 gm ayam (agak2 jelah ya?)
5 - 6 btg serai dititik (penah gak aku try kisar tapi rasa dia tak kuar)
kicap (taknak banyak sebab takut tenggelamkan rasa serai)

Cara membuatnya:
1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili
2. Tumis bahan kisar sampai wangi
3.Masuk serai, asam keping dan kicap.
4.Masuk ayam.
5.Tunggu sampai masak.Oh lupa, garam ngan perasa masuklah ya.Kang tak pasal makan tak rasa apa-apa.Haha

No comments:

Post a Comment