Petang semalam Amar ada minta saya buatkan lempeng untuk dia.Dah lama tak makan lempeng katanya.Alang-alang nak makan lempeng, saya terus bikin lempeng seafood.Sebelum nipun dah pernah buat beberapa kali.Ideanya saya dapat dari drama dan variety show Korea.Selain seafood, masyarakat Korea juga suka buat lempeng kimchi dan sayur sayuran.Kalau dekat Jepun, hidangan ni lebih kurang sama dengan Okonomiyaki.
Lempeng Seafood (Hameul Pajeon)
Bahan (tiada sukatan tepat, cuma agak2)
Tepung Gandum
Kiub pati ayam @ maggi cukup rasa @ Knorr pasti sedap
Kubis - hiris halus
Daun bawang - hiris halus
Sebijik telur
Bawang holland (tak letak pun)
Air
Udang, Sotong, Kupang
Cara2
Masuk semua sekali dalam bekas (kecuali seafood) dan bancuh seperti nak bancuh lempeng.
Sendukkan adunan dalam kuali yang telah dipanaskan dan susun seafood cantik2 atas adunan lempeng.Nak masukkan sekali dalam adunan pun boleh.Cuma nanti tak nampak cantikla sebab dah tenggelam dalam adunan.
Siap.Boleh Dihidangkan bersama sos soya, bonito flakes dan nori (kat Kelantan susah nak cari semua tu, saya ganti je ngan sos hoisin jenama Life).Sedap jugak
SELAMAT MENCUBA
Oh adunan dia macam lebih kurang nak buat cucur eh.. cumanya kena ratakan adunan tu dalam kuali. Boleh je nak mencuba, maklumlah boring asyik masak benda yang sama..
ReplyDeletesama je.byk jgk yg saya tgk makanan dorg lebih kurang masakan kita je.lg satu kalu wat lempeng camni, pgunaan mnyak pun dpt dikurangkan banding ngan wat cucur.Baik utk kesihatan. :)
Delete