Saturday, April 6, 2013

HOMEMADE PIZZA

Hari ni aku nak buat pizza.Ikut perancangan asal nak buat semalam.Tapi terpaksa cancel sebab suma takde kat rumah.Untuk jimatkan masa aku dah siapkan bahan2nya lebih awal spt tumisan ayam dan cendawan, sosej, crabstick dan meatball yg aku potong.Jadi balik keje nanti hanya buat doh saja.Resipi untuk buat doh ni,aku ambil dari pelbagai sumber.Majalah, youtube dan blog masakan selalunya jadi rujukan.Asas tetap sama, tepung, yis, garam, gula dan minyak zaitun.Tinggal lagi sukatan je berbeza.Dan untuk kali ni aku buat thin crust pizza.Cuba kelainanla pulak.

Bahan2 untuk crust
1 sudu makan ragi segera
350 ml air suam
500gm tepung serbaguna
1 sudu makan minyak masak
sedikit garam

Uli semua bahan dan perap selama 1 jam.
Uli lagi dan bahagi kepada 3 bahagian dan tekankan ke dalam tin pizza ukuran 30cm bulat.
Perap lagi selama 1 jam dan cucuk-cucukkan doh supaya angiin yang terperangkap dapat keluar.hehe
Letakkan sos, bahan untuk topping dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 200 darjah celcius selama 10- 15 minit

Bahan2 untuk sos
8-10 biji tomato masak (buang biji dan kisar halus)
1 biji bawang besar (kisar kasar)
3 ulas bawang putih (kisar halus)
1 sudu besar pes cili
2 sudu besar minyak zaitun @ minyak sayuran
2 sudu besar gula (ikut rasa)
sedikit garam dan serbuk lada hitam
sedikit oregano

Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan pes cili.Masukkan tomato, gula, serbuk lada hitam, oregano dan garam.Biarkan sehingga mendidih dan tutup api.
 



Bahan untuk topping.Mozzarella cheese tu aku beli kat kedai bahan2 kek.1 kali lagi murah dari yg supermarket


Sebab dah nak expired, baki wat spagheti aritu pun aku masukkan sekali


tada...


tak banyak pulak talinya






2 comments:

  1. terliur je tengok.. lepas ni tak payah dah pegi PizzaHut sebab dah boleh buat kan?

    ReplyDelete
  2. bolehla sekadar nak lepaskan geram.Nak2 time poket kering.hehe

    ReplyDelete