Sunday, March 11, 2012

SUNGGUH GEBUS KEK ITU


Dah lama sebenar aku jumpa resipi Kek Cheese Bersalji ni, cuma modal dan waktu je belum sesuai.Tapi memandangkan Apiz ngan Zila ada balik minggu ni, bolehla aku cuba buat sebab mereka adalah sebahagian daripada pengkritik masakan aku selain dari ma.Dah alang2 nak buat kek tu, buatlah jugak sambutan hari lahir Zila.Walaupun lewat seminggu yang penting semua ahli keluarga ada.Barulah meriah.Fara pun join sekali.Hasilnya memang menakjubkan.Haha.Terima kasih kepada Sherry Mz (Myresipi) di atas resipi yang hebat ini.Wahh gitu...

KEK CHEESE BERSALJI

Bahan-bahan ( 6 orang )

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UTK TOPPING
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair. Putar.
  2. Putar dgn kelajuan sederhana sehingga pekat & putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi. Sehingga sebati & pekat.
  3. Sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dgn sedikit butter.
  4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
  5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
  6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

No comments:

Post a Comment