Di kala musim hujan. perkara paling best dibuat adalah tido.kekeke.Berselimut tebal beserta tilam bantal yang empuk, cepat je mata layu.Tapi satu lagi yang selalu terjadi bilamana hujan lebat mencurah2 ialah, perut cepat terasa lapar.Pastu mulala terbayangkan makanan2 yang agak sinonim dengan musim cenggini.Ubi rebus cecah kelapa lawan pulak dengan kopi hitam, perghhh.Terasa seperti berada di dangau sambil menunggu padi masak (ada padi ke musim hujan?).
Selain ubi rebus, putu halba juga popular.Dibuat dari ubi kayu yg disagat dengan inti gula merah pastu dikukus, menu ini seakan menu wajib ketika musim banjir.Kedai yang jual putu halba akan mudah dijumpai di mana2 sahaja di sini.Maklum sajalah bekalan ubi kayu banyak bila musin ujan..
Tapi kali ni, aku nak ubah angin.Lain dari kebiasaan, hari ni aku nak buat satu lagi hidangan popular Korea iaitu
haemul pajeon (해물파전) atau dalam bahasa melayunya lempeng makanan laut.Tengok diorang makan cambest je.
Pa (파)
pada dasarnya bermaksud daun bawang manakala jeon (전) pula bermaksud penkek @ lempeng.Oleh kerana penkek ini mengandungi banyak daun bawang sebab itulah ia dinamakan sebagai Pajeon.
Namun begitu, kerana aku bukan penggemar sayur, apa lagi daun bawang ni, maka resipi haemul pajeon ni aku kurangkan kuantiti daun bawangnya.Tupun aku potong panjang2 sebab senang nak asingkan bila makan nanti.hehe.Tapi bila dah masak rasa menyesal pulak sebab tak rasa langsung daun bawangnya.
Oklah sebenarnya rasa daun bawang tu.
Untuk sos, aku gunakan sos cili je sebab takde soy sauce & sesame oil.Mungkin lain kali boleh cuba buat sekali ngan sos dia pulak.
Korean Seafood Pancake (Haemul Pajeon)
.
Ingredients:
2 cups all-purpose flour
2 cups water
2 eggs
1 bunch scallions
Vegetable oil
3 cups mixed seafood of your choice (fresh!) - such as oysters, shrimp, clams, octopus, squid ...
Dipping Sauce:
¼ cup soy sauce
½ tbsp rice vinegar
1 stalk scallion, minced
1 clove garlic, minced
½ tsp Korean dried hot chili pepper flakes (optional)
½ tsp sugar
1 tsp sesame oil
Preparation:
Mix the ingredients for the dipping sauce
and set aside. In a large bowl, mix the flour and water together, then
beat in the egg. The batter should have the same consistency as pancake
batter. Add the scallions and seafood.
Heat a griddle, skillet, or frying pan over medium high heat and add a
thin layer of oil to the bottom. I prefer to use a spray can. Pour
about ¾ cup batter into the skillet in a circle. Cook for 6-8 minutes
or until the top stops bubbling and the bottom is browned. Flip over
and cook another 6-8 minutes. Transfer to a serving plate.
Repeat with the rest of the batter.
Cut all pancakes into 8-piece wedges and serve with the dipping sauce.
ceng ceng....lempeng aku dah siap.Untuk kali ni tak banyak bahan yg ada.Udang & sotong pun tenggelam dek tepung.Nak bagi nampak seri skit letaklah telur kat atas lempeng.Len kali kena beli udang & sotong banyak2.Daun bawang pun rasanya dah boleh letak lebih.Tekak ni dah boleh terima kot.hehe
No comments:
Post a Comment