Pernah tak satu hari tu korang rasa dah boring makan nasi dengan lauk yang sama dari ahad sampai sabtu? Setiap hari berlaukkan kari, masak lemak cili padi, tomyam, ayam masak merah bla bla bla.Boringkan?Kalau bertukar kepada roti, salmon panggang, caesar salad pun boleh.Tapi percayalah, tak sampai 2 hari perut melayu korang (perut aku gak) akan meraung ketentionan
So, apa kata kalau korang cuba resipi warisan mak aku ni ok? nampak ringkas tapi memang best sampai menjilat jari.Itupun kalau korang makan budula. Kalau tak, kirim salam jelah.
BUDU TUMIS
2-3 ulas bawang merah
seulas bawang putih
cili padi (ikut suka korang nak banyak mana)
1 cm kunyit
1 kuntum bunga kantan (potong 2)
budu (sudah semestinya.Watak utama nih)
sedikit air
mintak untuk menumis
Cara penyediaan
- tumbuk bawang merah, bawang putih,cili padi dan kunyit
- tumis bawang sampai wangi.
- pastu masukkan budu.agak2lah untuk sekali makan.Tak sampai separuh botol pun.
- last sekali masukkan bunga kantan.biarkan sampai layu
- dah siap.
No comments:
Post a Comment