Friday, May 10, 2013

RESIPI KEK COKLAT HAZEL

Semalam ma ngan abah balik kampung bawa menantu baru jumpa keluarga besar kami.Selalu aku mengekor je kalau ma balik kampung, tapi semalam rasa malas pulak.Sebabnya baju kotor dah banyak dalam baldi.Walaupun selang satu hari cuci baju, tetap melambak2 lagi.Dari mana ntah datangnya baju2 tu.Tak paham tak paham.

Selain tu, misi utama aku tak balik kampung sebab aku nak buat kek resipi baru.Kek yang aku buat kali ni ialah Kek Coklat Hazel resipi dari Chef Amar.Ikut resipi asal kek hazel biasa je, tapi aku menderhaka skit letak koko.Jadilah kek coklat hazel.Hehe.Memang kek ni sangat2 gebu macam kat kedai.So, pada yang berminat tu bolehla cuba ya???


KEK HAZELNUT
Oleh : Chef Amer Hamzah
Sumber: Majalah SAJI April 2013
4 biji telur
100 gm gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
15 gm ovalette (kite letak dalam 1 sudu besar)
35 ml air
95 gm tepung (kite kurangkan 20% tepung, ganti ngan koko)
1 sudu teh serbuk penaik
60 gm mentega ~ dicairkan
50 gm Hazelnut ~ dibakar dan dikisar

Sediakan loyang 8 inc, lapik dasar loyang dan sapukan mentega
Panaskan oven pada suhu 170C
Satukan tepung dan serbuk penaik kemudian di ayak
Panggang sebentar Hazelnut pada suhu 160C selama 10 ~ 15 minit kemudian dikisar
Cairkan mentega
Satukan telur, gula,esen vanilla, ovallete, dan campuran tepung dan putar hingga kembang, putih dan ringan
Masukkan mentega cair dan kaup balik adunan rata
Masukkan Hazelnut dan kaup balik perlahan
Tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 170 C selama 30 minit 
Terbalikkan loyang atas redai setelah kek masak.Siapppp

Pastu aku buat cream cheese frosting.Memang sedap.Tak payah nak beli kat kedai lagi dah.Aku sendiri dah lama tak beli kek.


Mempersembahkan.........Kek Coklat Hazel tahap amatur.


 See?? bab potong memotong ni memang aku fail.








2 comments:

  1. nampak sedap heheh ada tip nk bg potongan cake cantik gune pisau panas ...celop dalam air panas n lap segera potong cake in sha Allah cntik kek tu

    ReplyDelete
  2. yeke? patutla tak cantik potongan kek saya.Nak cubalah nati.terima kasih utk info :)

    ReplyDelete